Hoppa till sidans innehåll

Anders Ohlander har avlidit

27 MAR 2021 12:43
Förre styrelseledamoten och domaren Anders Ohlander avled den 23 mars i en ålder av 79 år.
  • Uppdaterad: 31 MAJ 2022 14:02

Den är med stor sorg vi mottager beskedet om Anders bortgång.

Under 70-talet ökade antal föreningar och aktiva i Östergötland med SM i Vadstena 1978 som höjdpunkt. En av de nya föreningarna var Norrköpings GK.

Anders fyra döttrar började med gång och Anders blev naturligt ledare i föreningen. Efter några år blev Anders distriktsdomare och 1987 förbundsdomare och till sist internationell domare.

1986 blev Anders invald i förbundsstyrelsen och fick domare som sitt ansvarsområde.

Eftersom Anders bott och arbetat i Tyskland under 60-talet pratade han tyska perfekt. Det hade han stor nytta av senare när han blev internationell domare.  I Tyskland träffade han sin blivande fru Herta och där är tre av döttrarna födda.

Jag lärde känna Anders på gångtävlingar och 1995 blev jag tillfrågad av honom om jag ville ingå i domarkommittéen. Där jobbade vi ihop i ett år innan  Anders avgick ur styrelsen 1996.

Anders var alltid glad, lätt att ha att göra med och är det något ord som passar in på Anders så är det mysig. Han ville alltid väl och att alla skulle trivas och han hade alltid ordnat det trevligt och välkomnande på olika möten.

Jag och Anders brukade ringa varandra på våra födelsedagar (ibland glömde han, ibland glömde jag) och vid jul.

Anders var medlem i logen W:6 där han genom åren steg i graderna ända till dekanus. Logen betydde mycket för Anders, där hade han vänner, där kände han sig hemma och trivdes, han pratade alltid gott om logen.

Anders bodde på Pinnmogatan i Norrköping men hade också en stuga på landet, bara 5 km utanför Norrköping i Kårtorp. Anders gillade smide och på tomten vid stugan byggde han en smedja. Där visade han mig flera gånger olika smidesarbeten han gjort. Till mig gjorde han en ställning i skruvat fyrkantsjärn där man kan hänga skrapa, skyffel och borste till kakelugnen. Även redskapen gjorda han. Han ville absolut inte ha betalt, sådan var han, ville hjälpa andra.

När hans livskamrat Herta avled 2016 blev livet annorlunda för Anders. Med henne hade han döttrarna Christine, Katrin, Annika och Monika. Han älskade sina fem flickor. Anders flyttade permanent ut till Kårtorp, han blev sakta sämre, minnet försämrades och diverse krämpor kom. Anders somnade in på morgonen sittande i sin favoritfåtölj.

Jag kommer alltid att minnas Anders som den goe, snälle ”gubben” han var.

Våra tankar går till Christine, Katrin, Annika och Monika.    

Vila i Frid Anders

 

Börje Hansson

Skribent: Birger Fält
E-post: This is a mailto link

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png