Hoppa till sidans innehåll

Min andra idrott

14 FEB 2019 16:11
Stjärnorna tar ställning mot tidig specialisering
RF:s kampanj Min andra idrott syns just nu landet runt på Arlas mjölkpaket. Budskapet till alla barn är: Håll på med flera idrotter! Det hjälper dig att vara aktiv hela livet – och bli bäst.
  • Skapad: 14 FEB 2019 16:11

På mjölkpaketen berättar Charlotte Kalla och flera andra kända idrottsprofiler om Min andra idrott – alltså den de höll på med innan de slog igenom.

Charlotte Kalla känner vi bäst som en fantastisk skidåkare, med OS- och VM-medaljer i massor. När hon växte upp i lilla Tärendö hade hon promenadavstånd till skidspåret och till sporthallen. Två kvällar i veckan tränade hon basket och två kvällar var det skidträning.

− Jag tyckte basket var hur kul som helst under min uppväxt och den har betytt otroligt mycket, tack vare gemenskapen. De barndomsvänner jag har kvar kommer från basketen, berättar hon.

Basketen bidrog med mer än glädje och kamratskap. När Charlotte Kalla blickar tillbaka är hon glad över att ha fått träna koordination, spänst och snabbhet i en lagsport under ungdomsåren.

− Jag var inte den som tränade mest när jag var ungdom och jag specialiserade mig på skidor först i gymnasiet. Idag är jag oerhört tacksam över den uppväxt och bakgrund jag fick av att hålla på med både skidor och basket så länge, säger Charlotte Kalla.

Myhrer: Glädjen är viktigast

André Myhrer tog förra året OS-guld i slalom – efter en lång karriär med både med- och motgångar. När han var ung höll han på mycket med fotboll, ishockey och alpint. Och lite friidrott. När han räknar upp vad han dragit nytta av som skidåkare blir listan lång: varierade rörelser, kondition, styrka, koordination, explosivitet, laganda, spelsinne och taktik.

OS-guldmedaljörens lärdom är att glädjen betytt mer än allt annat när han idrottar.

− Det viktigaste är att göra det du tycker är roligt. Specialisera inte för tidigt. Fortsätt med många idrotter, för det kommer du tjäna på senare. Min egen erfarenhet av att ha hållit på med många idrotter när jag var yngre är att jag idag inte är lika less på den idrott jag håller på med, säger André Myhrer.

Ishockeyspelaren Victor Hedman är ett annat känt ansikte i Min andra idrott. Han har vunnit VM-guld med Tre Kronor och blivit utsedd till bäste back i NHL, men när han var yngre spelade han lika mycket fotboll. Och än idag tar han gärna på sig fotbollsskorna på semestern.

− Koordinationen, spelförståelsen och viljan att vinna har jag tagit med mig från fotbollen och har nytta av som ishockeyspelare. Det viktigaste när du är ung är att inte fokusera på en idrott direkt. Försök spela så många sporter du kan och har tid med, säger Victor Hedman.

Fakta: Min andra idrott

  • I augusti 2018 lanserade RF kampanjen Min andra idrott (#minandraidrott) som belyste vikten av att träna på många olika sätt och att inte specialisera sig för tidigt inom en idrott.
  • Medverkande var: Charlotte Kalla (skidor, basket), André Myhrer (alpint, fotboll, ishockey, friidrott), Victor Hedman (ishockey och fotboll), Helene Ripa (kanot, simning, längdskidor, mountainbike), Jonas Björkman (tennis, golf, fotboll, ishockey, volleyboll, basket, bordtennis), Musse Hasselvall (kampsport, ridsport) och Stina Blackstenius (fotboll, handboll, friidrott).
  • RF:s mål med Min andra idrott är att lyfta fram de positiva effekterna av att hålla på med många olika idrotter och aktiviteter, både för den idrottsliga och personliga utvecklingen. Inom idrottsrörelsen har det länge funnits en uppfattning om att idrott måste bli mer och mer "på allvar" i takt med att vi blir äldre. Även träningsmängden förväntas öka. Den utvecklingen har tvingat många unga att antingen välja bort andra aktiviteter eller sluta. Det gör varken att fler idrottar hela livet eller att fler växer upp till nya stjärnor.

Läs mer:

Ett av idrottsrörelsens mål i Strategi 2025 är Livslångt idrottande. Där ingår både att få fler att vilja idrotta i förening hela livet och att Sverige ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt.

RF:s forskningsrapport Vägarna till landslaget (2015) undersökte forskare från Linnéuniversitet hur 330 landslagsidrottare i 39 idrotter tagit sig till landslaget. Resultatet visade att de allra flesta höll på med flera idrotter fram till ungefär 15 års ålder

Skribent: Anton Vallgren

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png