Hoppa till sidans innehåll

Finnkampsrapport av Linda-Louise Köld Johansson

09 SEP 2022 08:37
Linda-Louise Köld Johansson, som är ny inom gångsporten fick chansen att försvara Sveriges färger under Finnkampen förra helgen. Här berättar hon om hur hon halkade in på gång, själva tävlingen, och om att hon ämnar att fortsätta tävla!
  • Uppdaterad: 09 SEP 2022 08:37

Mitt namn är Linda-Louise Köld Johansson jag är 20 år, jag kommer från Arboga men bor just nu i Östersund där jag pluggar och tränar. Jag har sedan jag varit liten åkt längdskidor och skidskytte. Jag älskar att tävla och de var de som ledde mig till gångsporten.

Jag kom i kontakt med gången på riktigt för första gången på SM i Rättvik. Min pappa hade varit aktiv i yngre dagar och jag ville testa på hur de var, så jag och en kompis anmälde oss till tävlingen.

Siv Karlström kom sedan på ett besök till Sveg där vi gick på skidgymnasium, hon instruerade då de skidskyttar och längdåkare som var intresserade att testa på gång.

Eftersom jag inte kunde delta på årets SM i Växjö hade jag inget färskt resultat att visa upp när de gällde uttagningen till Finnkampen och fick därför invänta övriga deltagares resultat. Jag fick därför reda på min uttagning på måndagen samma vecka som Finnkampen var. De var en nervös helg. Men när beskedet kom var de självklar jätteroligt.

Eftersom jag har gått på ett skidgymnasium och nu fortsatt med längdskidorna och skidskyttet i förbundets träningsgrupp på Mittuniversitetets så har jag en bra grundträning och kondition. Under sommaren fick jag till några gångpass också. Men självklart är det tekniken och att lägga ner mer kontinuiteten med gångträning som skulle kunna utveckla mig mycket mer.

Väl på plats på tävlingsdagen var min plan att öppna lugnt och stabilt så jag skulle orka hålla samma tempo hela loppet, de tyckte jag att jag klarade väldigt bra. Sen hade jag även ett mål att gå under 30 minuter, tyvärr var blev de en tid på 30.03 vilket såklart känns surt. Men jag väljer att se det som en morot och att jag nu få träna ännu mer för att bevisa för mig själv och andra att jag kan ännu bättre.

Det här var den största tävlingen jag deltagit på. Att den låg i ett annat land, att resa själv, umgås med okända människor och tävla inför en sådan stor publik var otroligt lärorikt och självklart läskigt. Men jag kände mig så otroligt välkommen, både av friidrottsförbundet och gångtruppen. De mer rutinerade gångarna visade sina tips och tricks och ledarna fanns där för oss när vi var nervösa.

Jag hoppas verkligen att jag får en sådan här möjlighet igen, för de var så otroligt roligt!

/Linda-Louise Köld Johansson 

Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png