Hoppa till sidans innehåll
Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

Lokala idrottare och Städa Sverige 30-årsstädade längs Mälaren i norra Botkyrkaz

15 JAN 2019 16:05
Idrottens miljöorganisation Städa Sverige har under 2018 firat sitt 30-årsjubileum, och för att nu sätta punkt på firandet gjordes under lördagen en miljöinsats i Botkyrka kommun.
  • Skapad: 15 JAN 2019 16:05

Botkyrkaborna vaknade upp till ett vitt landskap under en lördag i november, men årets första snö var inget som satte stopp för Städa Sveriges 30-årsstädning. Den genomfördes längs Mälarpromenaden och närliggande promenadstråk, från Slagsta Strand till Norsborgsparken. Stora och små lirare från Alby Cricket Club, U19-laget från Konyaspor KIF samt Stockholms Gång och Vandrarförbund deltog i städinsatsen.

Nytta och nöje
En av dagens deltagare var Birger Fält, före detta landslagsman i gång tillika ett orakel när det kommer till Vasaloppskunskap. Birger bor själv i området och fick bestämma var 30-årsstädningen skulle ske, eftersom den var ett pris i ett skräpquiz som Städa Sverige anordnade tidigare i år och som Birger vann. Han var glad och nöjd efter att städningen var klar:
- Det var roligt. Det känns ju att man gör nytta både åt idrotten och för att det ska bli renare i naturen. Först hittade vi inte så mycket, men sedan - på vissa ställen - fanns det en hel del. Tyvärr finns det ju en hel del skräp ute i naturen. Nedanför en slänt fanns det massa ölburkar och allehanda skräp, och det låg mycket plastpåsar nere vid vattnet, säger han.

Plast, glas och dumpat skräp
Tillsammans fick deltagarna ihop cirka 20 säckar skräp vilket motsvarar nästan 250 kg. Mycket var plast, papper och glasflaskor, men en trasig plaststol, en sliten sittdyna och en utnött fotboll fanns också bland skräpfynden. Stockholms Gång och Vandrarförbund hann också städa ett varv kring parkeringen vid Slagsta Strand, där mycket tydde på att någon dumpat skräp med avsikt.
- Ofta är man ju lite feg och vågar inte säga till om man ser någon som slänger skräp, men jag har gjort det några gånger och det bör man nog göra oftare. Så att folk inser att man inte kan hålla på så, säger Birger Fält.

Fin avrundning på året
Gemensam samling med varmkorv med bröd och gångförevisning av Fält avslutade 30-årsstädningen. Deltagarna kunde därefter åka hemåt med en god känsla efter att ha bidragit till en renare närmiljö och för det dessutom få ett tillskott till lagkassan.
- Alla som var med på vår 30-årsstädning var väldigt duktiga, och varje plockat skräp är en vinst för miljön. Extra roligt i dag var den sköna gemenskap vi fick mellan alla deltagare. Liten som stor, cricketspelare, fotbollsspelare eller gångare - i dag var vi alla ett team. Det var ett härligt sätt att runda av jubileumsåret på, säger ansvarig projektledare Josefin Warg.

OM STÄDA SVERIGE

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är 43 nationella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön och får en ersättning för sin insats och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Totalt har 500 000 idrottsungdomar deltagit och tillsammans plockat 45 miljoner kg skräp. Verksamheten har resulterat i 250 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott.

Text och bild: Josefin Warg, Städa Sverige 

www.städasverige.se

Skribent: Anton Vallgren
Epost: This is a mailto link

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png