Hoppa till sidans innehåll

Svenska Gång- och Vandrarförbundet 85år!

18 MAR 2019 00:23
Idag, måndag den 18e mars så firar vi att förbundet har bedrivit verksamhet i 85 år!
Läs mer om vad vår ordförande Börje Hansson vill uppmärksamma med denna bemärkelsedag.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2019 00:23

Svenska Gång- och Vandrarförbundet fyller idag den 18 mars 85 år.

Förbundet bildades 1934 som eget gångförbund under namnet Svenska Gångförbundet. Tidigare hade verksamheten formellt legat under Svenska Idrottsförbundet (senare Svenska Friidrottsförbundet).

Tidigt började man sälja gångmärken och detta lade grunden till en god ekonomi. Samtidigt som man var ett tävlingsförbund så bedrevs även marscher och vandringar. Som störst blev det med Riksmarschen där vi tävlade mot Finland.

Flera goda gångare kom fram och vid OS i London togs två guld och ett silver. Medaljer blev det senare också vid OS 1952, 56, 60, 64 och 84.

Förbundet fortsatte att sälja märken och blev så välbeställt att man tom. ägde fastigheter i Stockholm.

60, 70 och 80-talet innebar ökat antal startande i nationella tävlingar speciellt i ungdomsklasserna. 90-talet var början på en nedgång i antalet aktiva som fortsatt till dagens mycket otillfredställande situation.

1995 beslutades att förbundets namn skulle ändras till Svenska Gång- och Vandrarförbundet. Detta för att den i landet ökande vandringstrenden skulle känna samhörighet med vårt förbund. Nya föreningar tillkom som i och med medlemskapet hos oss kom med i ett RF-förbund. Finland var först av de nordiska länderna att slå ihop gångförbundet med friidrottsförbundet, sedan följde Danmark och senare Norge. I Finland har resultatet blivit mycket bra, där produceras gångare i samma takt som övriga friidrottare. I Danmark blev det ett stort misslyckande för gången. I Norge ett mellanting. Man har haft några få verkligt bra gångare som t o m tagit medaljer i mästerskap men i övrigt är det ganska tunt med ungdomsgångare. 2012 gjordes ett försök att gå ihop med Friidrottsförbundet men Friidrottsförbundet sa nej. Styrelsen har fortsatt uppdraget att försöka få till ett samgående men intresset från Friidrottsförbundet har hittills varit avvaktande.

För att överleva som förbund och för att uppfylla RF:s krav har styrelsen nu prioriterat vandrarsidan där vi anser att vi har bäst möjlighet att öka antalet föreningar och medlemmar. Ekonomin är god och beredskap finns för att göra satsningar på tävlingsgången.

Min förhoppning som ordförande är att jag ska få uppleva förbundets 100-årsdag (eller gångsportens i Friidrottsförbundet) och att vi då åter har aktiva föreningar och en bred ungdomsverksamhet.

Med vänliga hälsningar

Börje Hansson, ordförande


Grattishälsning från: 

Friluftsvaror AB är Sveriges första specialbutik inom friluftsliv / Outdoors grundat 1968. Gedigen erfarenhet innebär hög kvalitet till lågt pris.

Vi älskar initiativ som hjälper folk upptäcka och njuta av vår fantastiska natur. Därför kändes ett samarbete med Svenska Gång och Vandrarförbundet som en självklarhet. Vi hoppas att vi tillsammans kan inspirera både nya och gamla naturfantaster i alla åldrar att ge sig ut.

Med vänliga hälsningar

Bill Rumhult, Grundare av Friluftsvaror AB

Skribent: Anton Vallgren

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png