Hoppa till sidans innehåll

Gång som motionsform


Promenader är en viktig komponent för att uppnå de nationella rekommendationerna om minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Att försöka få in promenader vid flera tillfällen under vardagen är en bra början. Förutom de vardagliga promenaderna är gång en bra motionsaktivitet att komplettera med.


Gång är på många sätt enklaste och naturligaste motionsformen. Gång är skonsamt mot muskler och leder, och en aktivitet som de allra flesta kan utföra, och som inte kräver mer utrustning än ett par bra skor. För den otränade räcker det kanske med promenader på slätt underlag, medan den mer tränade kan välja en något mer kuperad terräng. Att gå i en kraftig uppförsbacke engagerar sätes-, lår och vadmuskler kraftigt, vilket ställer stora krav på de syretransporterande organen. 

Träningseffekt: När man går engagerar man stora muskelgrupper, framför allt i benen, vilket gör det till en utmärkt konditionstränande aktivitet. 

Utrustning: Sköna och stabila skor


Begreppet powerwalk är vanlig gång men mer kraftfullt. Man tar med armarnas pendelrörelse på ett mer tydligt sätt. I och med det blir många av kroppens muskler aktiverade väldigt bra och det gör att det går åt mer energi än vid vanlig promenad.


Stavgång är en allsidig och mjuk motionsform som utövas utomhus i varierande terräng. Det är en aktivitet som passar alla åldrar, nya grupper av motionärer och kan utföras individuellt eller i grupp. Nivån kan anpassas och ge effekt för helt otränade eller vältränade motionä- rer. Stavgång liknar längdskidåkningens diagonala rörelser. Att använda stavar innebär ett balansstöd och är därför bra för den som är osäker på sin balans, t ex äldre personer.

Träningseffekt: Stavgång är skonsam mot rygg, höft-, knä- och fotleder. Jämfört med gång engagerar stavgång fler muskler i kroppen beroende på att överkroppen används mer aktivt. På så sätt ökar pulsen, syreförbrukningen och energiåtgången, vilket ger en bättre träningseffekt såväl muskulärt som konditionsmässigt. Förbättrar dessutom uthålligheten i muskulaturen kring skuldror, bröst och axlar och ger en god kroppshållning.

Utrustning: Ett par stavar i rätt längd och sköna skor med bra stöd och stötdämpning. Rätt längd på stavarna är om vinkeln i armbågen är 90° när man håller i stavens handtag och staven står rakt ner mot underlaget, eller kroppslängden multiplicerat med 0,7.

 

Källa: Riksidrottsförbundet

Uppdaterad: 16 APR 2020 14:59 Skribent: Rickard Eriksson

Förbundsmöte 2022 knapp.png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svensk friidrott.png

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png