Hoppa till sidans innehåll

Powerwalk


Powerwalk

För dig som tycker att vanliga promenader är för lätt men inte tycker om att jogga/löpa och vill minimera risken för skador och förslitningar. Då ska du prova på powerwalk eller gång som det också heter.

Tjejgåing är ett arrangemang där du kan gå Powerwalk.

Powerwalk är en träningsform där man får alla de fördelar som man får när man tränar löpning. Det vill säga man får bättre kondition, man orkar mer, man blir starkare i sina muskler och man får ett starkare skelett. Man får en bättre hållning och man ökar sin förbränning det vill säga man går ner i vikt. MEN man slipper nackdelarna från löpningen, det vill säga belastningen på knän, fötter och höftleder minskar från 4-6 gånger sin kroppsvikt till 1-1.5 gånger sin kroppsvikt. Vilken belastning det exakt blir beror på vilken teknik man använder.

 

Andra fördelar med Powerwalk är just att det är en billig idrott, det enda som krävs är ett par bra skor med rejäl stötdämpning. Det finns inga krav på speciella underlag så man kan utöva den nästan var som helst. Det som man utgår från när man ska träna kondition och förbränning är vilken puls man ligger på och därför är det ingen skillnad på fördelarna mellan löpning och gång. Vilken puls man ska ligga på beror på vad det är man vill träna. Läs mer >>

 

Det man ska tänka på när man tränar powerwalk är:

 

1.  Att hålla en god kroppshållning, sträck upp överkroppen, dra axlarna bakåt och sänk dem och slappna av i nacke och axlar.

 

2.  För att på ett så bra sätt få en hög fart och få med sig energin framåt, måste man hjälpa till med att arbeta med armarna. Enklast är att böja armarna i armbågsleden i en 90 gradig vinkel och hålla armbågsleden låst så hela tiden. Armarbetet sker i axelleden och bålen bör vara så stilla som möjligt. Armarna ska pendla fram och bak i en lätt pendlande rörelse. Ju hårdare man arbetar med armarna desto lättare är det att komma upp i högre fart utan att behöva bli allt för trött i benen.

 

3.  När man tar steget ska hälen markerat sättas i marken först. Tårna ska nästan peka rakt upp mot himlen så att vadmuskeln och hälsenan blir helt utsträckt. Knäleden bör vara helt sträckt när man sätter i hälen i marken tills man är i stödfasen, det vill säga när foten är rakt under kroppen.

 

4.  När man har kommit så långt är det dags att öka farten, nu arbetar man upp farten med hjälp av armföringen, frånskjutet och frekvensen i steget. Här känner man även att för att det ska bli en mjuk gång och lätt att komma upp i fart så får man ta lite längre steg och här kommer automatisk ett höftarbete igång som man kommer att känna när man ökar farten. 

 

5.  Det som är viktigt är att få hjärtat att arbeta, det handlar inte om att göra det så jobbigt som möjligt utan att ligga på så perfekt puls som möjligt beroende på vad man tränar. Det är pulsen som avgör vad man tränar och hur hög förbränning man har.

 

Längden på ett powerwalk-pass bör vara mellan 30 - 60 minuter.  Beroende på hur bra kondition man har kan hastigheten variera. Ett bra riktmärke är att på 60 minuter gå 7-8 km.

 

Kom ihåg att stretcha efter träningspasset.

Uppdaterad: 17 FEB 2009 16:03 Skribent: Barbro Lindgren

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Stada-Sverige-logo.png

 

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png