Hoppa till sidans innehåll

Pulsträning


Pulsträning

Det finns fem olika pulsintervall:

50-60% av maxpuls (Optimal fettförbränning) Bra då man är på nybörjarnivå, eller vill gå ned i vikt. Vid viktminskning bör aktiviteten helst pågå i ungeför en timme. På den här nivån är träningen inte alltför ansträngande, och man kan fortfarande utan problem föra ett samtal. Denna nivå passar också då man behöver återhämta sig efter en tids sjukdom eller en skada.

60-70% av maxpuls (Lågintensiv nivå) Bra ''motionsnivå''; man förbränner fett men får också en konditionsförbättring. Man kan föra ett samtal, om än med viss ansträngning. För att få motionsresultat bör träningspassen vara en halvtimme till en timme tre gånger i veckan.

70-80% av maxpuls (Konditionsträning) På den här nivån förbättrar man sin uthållighet, och hjärta och lungor stärks. Konditionen förbättras avsevärt. Man bränner mer kolhydrater än fett under passset. Vid den här nivån får man även effektivare fettförbränning dygnet runt, som en följd av träningen.

80-90% av maxpuls (Konditionsträning på hög nivå) Här förbättrar man syreupptagningsförmågan, man närmar sig mjölksyra och upplever träningen som mycket jobbig. Tränar man på den här nivån bör man varva med lättare träning.

90-100% av maxpuls (Högintensiv träning - elitnivå) Det här är ingen nivå för vanliga motionärer, utan är till för eliten. Här tränas mjölksyra, förutom konditionen förstås. Det här är en slitsam, ofta grenspecifik, träning som måste varieras med vila och lättare träning. Man upplever träningen som mycket jobbig, på gränsen till det man klarar av. Det är ingen mening med att försöka uppnå att träna så här, då det bara leder till överträning och skador.

Uppdaterad: 17 FEB 2009 15:35 Skribent: Barbro lindgren

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

svenskt_friluftsliv.png

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png