Hoppa till sidans innehåll

Fina svenska framgångar i Europacupen

02 JUN 2003 19:11
18 maj avgjordes Europacupen i gång för femte gången. Sverige var inte med vid premiären i La Coruna 1996 men har sedan deltagit. Denna gång gick tävlingen i Cheboksary i Ryssland. En ort med en halv miljon invånare belägen längs Volga, ca 60 mil öster om Moskva.


  • Uppdaterad: 24 DEC 2010 22:51

Denna gång var sex aktiva och två ledare uttagna. Tyvärr uppstod problem inför tävlingarna. Missförstånd mellan TU och kansliet gjorde att personuppgifter skickades till Ryssland väldigt sent. Vi fick dock klartecken från Moskva att nödvändiga papper för att kunna ansöka om visum skulle finnas på Ryska ambassaden. När ambassaden till slut, efter tre dagar, plockade fram pappren så saknades uppgifter om en aktiv, Christer Svensson och en ledare, Ulf Hallgren. Vi kontaktade Moskva, men dagen före avresan fick vi meddelande om att det inte skulle gå att fixa. Norge hade samma problem med två personer men lyckades i sista stund få visum. Alla led med Christer som nu kämpat sig tillbaka till en landslagsplats men inte fick starta.

Chuvash-republiken där Cheboksary är huvudstad  är ett starkt gångarfäste. Alina Ivanova VM-guld 1991 (före Madelein Svensson), Olympiada Ivanova VM-guld 2001, Yelena Nikolayeva OS-silver 1992 och OS-guld 1996 samt Vladimir Andreyev OS-brons 2000 kommer alla härifrån. Förra året arrangerades Ryska Mästerskapen i friidrott och gång i Cheboksary. Den nyrustade stadion användes nu vid invigningen på lördagskvällen. En pampig invigning som enligt arrangörerna lockade 30 000 åskådare! Allt runt tävlingarna var organiserat på ett proffsigt sätt. Hotell och mat var helt OK. Varje nation hade en egen buss eller minibuss med chaufför och vakt, dessutom guide och tolkar. En anledning till att man slog på stort är att Cheboksary skall ansöka om Världscupen i gång 2006. Dock finns en svår konkurrent i Tijuana, Mexico.

27 nationer med 245 gångare deltog i årets tävling. Banan som hade vändpunkt efter 1000 meter gick längs en bukt av Volga som gick in genom centrala Cheboksary.  Banan var helt platt och asfalten perfekt. Vädret var också  bra med svaga vindar och 15-18 grader. Damerna fick värma upp i regn, men lagom till deras start var det uppehåll igen. Enligt arrangörerna var det 50 000 åskådare längs banan under tävlingarna!

Först ut klockan 8 på söndag morgon var femmilsherrarna som var 45 till antalet. Fredrik Svensson planerade att gå i 3.55-fart och undertecknad att öppna i 4.00-fart. Direkt från start gick tre av ryssarna loss och de gjorde sedan upp om pallplatserna. 39-årige German Skurygin - först i mål men diskad för doping vid VM 1999 och tvåa på Världscupen i fjol - gick loss på sista milen och segrade på 3.47.50, knappa minuten före Aleksey Voyevodin, segrare vid Världscupen i höstas. Sedan följde en ryss, två spanjorer, en ryss och ytterligare en spanjor innan Fredrik gick i mål på en storfin åttonde plats med 3.56.53.  Fredrik öppnade lite snabbare än vid tidigare lopp och låg fortfarande på personbästa vid 45 km men kroknade sedan lite grann och missade tiden från EM i München i fjol med 21 sekunder. Fredrik gick nu för andra gången under A-gränsen till VM i Paris i augusti. Totalt har han under tre säsonger varit under fyra timmar sex gånger.  Undertecknad höll 4.00-fart i 35 km, men fyra toalettbesök tog lite för mycket tid, även om jag kände mig utvilad i benen efter varje besök. Efter en tempohöjning sista tre km så gick jag i mål som 17:e man på 4.04.07, personbästa med 8.52 min. Både Fredrik och jag var väldigt nöjda med våra lopp. Ryssland vann förstås lagtävlingen och Spanien kom tvåa. Sedan kunde vi snopna konstatera att vi haft goda möjligheter att bli trea före Portugal om Christer fått ställa upp.

Samtidigt som femmilen avgjordes de två juniorloppen över 10 km. I herrloppet segrade Andriy Yuryn, Ukraina på 41.32 följd av en ryss och en vitryss, fyra resp åtta sekunder bakom. Här gjorde Ato Ibanez internationell debut. Efter att ha passerat halvvägs på 23.00 så ökade han tempot på andra halvan och plockade några placeringar. Sluttiden blev 45.36, åtta sekunder bättre än personbästat i Danmark två veckor tidigare och placeringen 28 bland 45 startande. I damloppet vann ryskan Irina Petrova på 46.54 före en ryska och en vitryska , åtta resp. nio sekunder efter.

Nästa lopp var damernas 20 km. Här saknades VM- och EM-segrarinnan från 2001 resp.  2002, hemmagångaren Olympiada Ivanova som stod bredvid och tittade på. Nu var det landsmaninnan Yelena Nikolayeva som stod i en klass för sig på den andra milen och vann på 1.26.22, nytt personbästa. Elisabetta Perrone från Italien kom tvåa, drygt en och en halv minut efter, följd av Maria Vasco från Spanien. Norska Kjersti Plätzer kom sexa på 1.29.36. Monica Svensson startade i 1.36-tempo och hade passertiderna 23.49, 47.43 resp. 1.11.45 innan hon tappade lite på sista halvmilen. Sluttiden 1.36.24 innebar dock att B-kvalgränsen till VM i Paris underskreds med sex sekunder. Monica förbättrade sitt personbästa från U23-EM i Göteborg 1999 med 43 sekunder. Både tiden vid 15 km och sluttiden var dessutom bättre än Ann Janssons Sverigebästa, 1.11.55 resp. 1.36.37. På bana har Monica Gunnarsson noterat 1.35.29,5. Anns 1.34.59 från Värnamo  1987 blev aldrig godkänt som Sverigebästa då starten låg högre än målet. Monicas placering blev 33 bland 54 startande. Grattis till Monica för sina första Sverigebästa! Lagtävlingen vanns av Italien före Spanien med Ryssland först på tredje plats.

Tävlingarna avslutades sedan med herrarnas 20 km. Efter att OS-segraren Robert Korszeniowski brutit strax efter 10 km (39.31) gick fjolårets EM-segrare och världsbästainnehavare (1.17.22) Francisco Fernandez, Spanien mot en säker seger på 1.19.48. Snabbaste avslutningen svarade Italiens Alessandro Gandellini för då han gick förbi hemmahoppet Vladimir Andreyev och tog andraplatsen på 1.20.52, fyra sekunder före ryssen. Ytterligare fyra sekunder efter kom överraskningen Joao Vieira från Portugal. Norges Trond Nymark gjorde ett jämnt och stabilt lopp och slutade 18:e med 1.24.37. Bengt Bengtsson kände sig inte riktigt i slag men höll bra fart första milen, 21.22 resp. 42.45. Andra milen gick långsammare men Bengt avancerade till 27:e plats av 67 startande på 1.27.29. Lagtävlingen  vanns av Spanien före Ryssland och Italien.

På kvällen hölls sedan pampig prisutdelning i sluttningen ovanför Volga. En stor entusiastisk publik hade mött upp, enligt arrangörerna hela 70 000! Sedan följde en specialkonsert på teatern/operan bestående av rysk folkdans och musik, opera och balett, framfört av både vuxna och barn. Detta var en riktig höjdare och fin avslutning på tävlingarna.
I samband med banketten avslöjade vår danske vän Peer Jensen, som var i Cheboksary som internationell banmätare, att damerna gick första tio minuterna utan domare! I pausen mellan femmilen och damernas 20 km så blev bl.a. domarna bjudna på lunch på Volga. När Peter Marlow, teknisk kontrollant från EAA insåg att de inte skulle hinna tillbaka i tid ringde han arrangörerna och bad att de skulle skjuta på starten i fem minuter. När de kom till banan upptäckte de att damerna i stället startat fem minuter före utsatt tid och redan gått nästan ett helt varv.

Resultat

För fullständiga resultat, foton mm så hänvisas till arrangörens hemsida:

http://gov.cap.ru/capsql/main.asp?id=27496&prev=19728&govid=241

Skribent: Birger Fält

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png