Hoppa till sidans innehåll

Finsk seger i Finnkampen

13 SEP 2003 20:29
5-6 september avgjordes en av friidrottsvärldens verkliga klassiker, nämligen Finnkampen. Sedan början av 90-talet arrangeras en gånglandskamp i samband med Finnkampen.
  • Skapad: 13 SEP 2003 20:29

I år gick Finnkampen i Helsingfors för andra året i rad. Detta beror på att Olympiastadion skall renoveras nästa år inför VM 2005. Ullevi i Göteborg kommer nu att vara tävlingsplats för Finnkampen både 2004 och 2005. Samtidigt som Sverige gjorde succé vid VM i Paris med fem medaljer så fick Finland nöja sig med en fjärde- och en femteplats. Publiksiffran 56000 på två dagar var lite lägre än ifjol. På förhand såg både herr-, dam- och gånglandskampen ut att bli jämna. Mycket riktigt så avgjordes både herr- och damlandskampen i sista grenen, precis som det skall vara. Att Finland vann herrlandskampen och Sverige damdito var väl också bra för framtida intresset.

Liksom förra året så avgjordes hela gånglandskampen på fredagskvällen mitt under friidrottstävlingarna. Herrarnas 10000 m och damernas 5000 m startade samtidigt på bana 5 (varvet ca 428 m), medan damerna sprang 10000 m på bana 1. Även om vi bara syns i bakgrunden i TV så får vi betydligt mer uppmärksamhet från publiken än tidigare då gången legat först i programmet tillsammans med slägga. Svenska laget bestod av de tre snabbaste på 10 resp. 5 km vid SM i Mörbylånga. Dock lämnade Fredrik Svensson återbud redan vid SM och ersattes av junioren Ato Ibanez. Fredrik som var väldigt sliten efter EM förra året ville inte riskera någon skada efter VM i år. Fredagskvällen bjöd på helt optimala väderförhållanden för gångtävlingar.

På damernas 5000 m var Monica Svensson favorit före Outi Sillanpää och Siw Ibanez. Debutanten och junioren Emma Nilsson fick göra sitt eget lopp. Sillanpää släppte efter drygt halva loppet och Siw och Monica gick mot en säker dubbelseger, men ett varv före mål blev Siw utesluten. Nu vann Monica på nytt personbästa med 28 sekunder, drygt en halv minut före Sillanpää. Emma gjorde ett bra lopp och satte personbästa med 18 sekunder och var bara 13 sekunder efter Mia Hovi som var sjua vid 17-års-VM i Canada på 24.17 i juli. Det som såg ut som 13-9 till Sverige blev i stället 9-12.

Herrloppet såg på förhand ut att bli en kamp mellan Finlands Jani Lehtinen, Bengt Bengtsson och undertecknad. Ato såg ut att få kämpa mot den tredje finländaren. Lehtinen drog iväg i högt tempo från start. Jag hängde på några varv medan Bengt var trögstartad, inte p g a födelsedagsfirande dagen före utan snarare till följd av VM-femmilen nio dagar tidigare. Lehtinen passerade 5000 m på 20.45 medan Bengt och jag hade strax under 21 minuter. Bengt som nu fått upp farten passerade Lehtinen på den nionde kilometern och gick i mål på 41.37,6  nytt personbästa med tio sekunder och seger för tredje året i rad. Jag gick på säkerhet på slutet och tog en klar tredjeplats. Ato gick tillsammans med sin finländare tills denne kroknade efter åtta km. Två varv före mål blev Ato som var på väg mot personbästa på bana dock utesluten. Herrloppet slutade därmed 11-10 till Sverige och totalt blev det 22-20 till Finland. Hade Siw och Ato gått i mål som sexor hade det blivit avgjort. Om en av dem hållit sin placering hade Sverige vunnit. Vi får ta revansch på Ullevi nästa år!

Resultat

Skribent: Birger Fält

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png