Hoppa till sidans innehåll

Lettland-Sverige: Sverige knappar in

15 SEP 2003 22:24
14 september var det åter dags för den traditionella landskampen mot Lettland.
  • Uppdaterad: 24 DEC 2010 00:28

Denna landskamp som var en årlig tradition redan på 30-talet avgjordes nu för nionde gången sedan nystarten i Kisa 1994. Landskampen avgjordes nu för femte gången i Tukums, en ort med 7500 invånare belägen sju mil väster om Riga.  Efter flyg Arlanda-Riga och en timmes bussfärd var vi framme i Tukums vid lunchtid på lördagen. Av oss tolv gångare hade hälften tävlat i Tukums tidigare. Med på resan var också ledaren Ulf Hallgren och domarna Gunder Svensson och Tommy Gustafsson. Denna gång bodde vi på ett bra hotell som låg längs tävlingsbanan, även maten var bra. Lördagen bestod som vanligt av lätt träning, besök i affärer och förberedelser för morgondagens tävling. Vi konstaterade att vi denna gång skulle ha chansen att hota Lettland som vunnit alla gånger sedan 1995. Jämfört med ifjol var vi lite starkare på papperet och Lettland lite svagare.

 

Tävlingsdagen bjöd på ca 15 grader och solen bröt igenom efter någon timme. Vid invigningen på torget hölls en tyst minut för Anna Lindh. Banan var den samma som tidigare år. Start och mål är vid torget och man går fram och tillbaka och runt ett kvarter, totalt 1250 m. Det finns en sugande backe på varje varv, i övrigt är banan rätt snabb. Först ut var damseniorerna på 10 km. Här skulle Monica Svensson och vår förbundskapten Siw Ibanez få möta Lettlands tidigare världsgångare Anita Liepina. Debutanten Tusse Hogrell fick kämpa med övriga lettiskor som f ö var juniorer. Efter halva loppet fick svenskorna en lucka men Anita kämpade sig ikapp. Vid sista varvningen blev Monica utesluten och Siw tvingades släppa. Anita vann på 47.14 och Siw noterade sin bästa tid på flera år, 47.29 som är nytt världsbästa i 45-årsklassen med en minut. Härlig revansch för Siw, som inte fick några varningar, efter uteslutningen på Finnkampen helgen före. Tusse öppnade lugnt men gick sedan ifrån sina lettiskor. Hon var dock trött på slutet men höll undan och slutade trea. Lettland vann klassen med 12-9.

Under damloppet avgjordes damjuniorernas 5 km. Här visade sig Emma Nilsson vara i en klass för sig och segrade överlägset på nytt personbästa 25.06. Emmas syster Maria gjorde ett bra lopp och kom trea i landskampen på nytt personbästa 27.36. Tyvärr hade Mari Olsson blivit förkyld och startade inte. Sverige vann klassen med 11-10.

Sedan var det dags för oss herrseniorer att gå 20 km. Jag och Fredrik Svensson trodde på en hård strid med Modris Liepins. Nu visade sig i stället Ugis Bruvelis vara svåraste motståndaren. Jag släppte efter 5 km, Bruvelis efter knappt 10 km och sedan höll vi våra placeringar. Fredrik upprepade segern från i Eskilstuna förra året med 1.27.25, ca en minut före Bruvelis och två minuter för undertecknad. Ulf-Peter Sjöholm som fick hoppa in när Bengt Bengtsson lämnade återbud gjorde ett jämnt lopp och slutade sexa på årsbästa 1.35.18.  Sverige vann klassen med 12-10.

Herrjuniorernas 10 km avgjordes under seniorloppet. Här hade vi förhoppningar om att Ato Ibanez skulle kunna hänga med letterna. Vid Europacupen i Ryssland i maj var Ato före två av letterna och sju sekunder bakom den tredje. Nu öppnade två av letterna i ett tempo som var för högt för Ato. Han fick nu göra sitt eget lopp på tredje plats. Ingus Janevics vann på 44.21 före Artis Udris 45.48 och Ato 46.18. En skön revansch efter uteslutningen på Finnkampen helgen före. Remo Ibanez och Viktor Johansson gick tillsammans större delen av loppet och slutade femma och sexa, Remos 54.55 var personbästa. Lettland vann klassen med 15-7. Totalt innebar det Lettisk seger med 47-39. Sverige förlorade poäng på en uteslutning och en som inte kom till start. Nu har vi häng på Lettland och nästa år i Sverige så skall de få en hård match!

Efter prisutdelning väntade sedan bankett på en herrgård utanför Tukums. God mat och trevlig samvaro som avslutades med bad och bastu. Denna landskamp skall vi slå vakt om och det märks att den är viktig för letterna. Vi blir alltid väl mottagna i Tukums. Dagen efter gick vi runt ett par timmar i Riga i väntan på flyget till Arlanda.   

Resultat    

Skribent: Birger Fält

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png