Hoppa till sidans innehåll

Starka svenska individuella insatser i junior- och ungdomslandskampen

06 JUL 2003 16:42
29 juni avgjordes den traditionella nordiska junior- och ungdomslandskampen i finländska Kauhava, 80 km från Vasa. Sammantaget så satte fem av sex svenska deltagare personbästa, bättre utdelning kan man knappast få.

  • Uppdaterad: 24 DEC 2010 19:34

Landskampen genomfördes under sista dagen av den årliga finländska gångkarnevalen som denna gång varade i fyra dagar och bestod av flera tävlingar, föreläsningar, träning m m. Totalt deltog drygt hundra gångare i alla åldrar. Då klassen 14-15 år denna gång på finländskt initiativ ersatts av klassen 20-22 år beslöt Sverige att endast delta med ett begränsat antal aktiva. Vi har det tunt i de äldre klasserna och det är tufft att flytta upp yngre gångare på distanser som de aldrig gått tidigare. Förhoppningsvis kommer den yngre klassen tillbaka nästa år. Nu verkar övriga länder vara emot den finländska förändringen. Den svenska truppen bestod denna gång av sex gångare, två ledare (debutanterna Henrik Kjellgren och Arne Eriksson) och en domare (Risto Leppäaho). Norge deltog med åtta gångare och Danmark med en. Finland hade fullt lag och dessutom extra deltagare i de flesta klasserna.

Först ut var damer 16-17 med Emma Nilsson(vann 2002), Mari Olsson och debutanten Maria Eriksson. Hårt tempo från start, Emma hade 5.02 på första km. Mia Hovi kunde de inte hota, men med starka avslutningar kom Emma tvåa (4.58 på sista km) och Mari trea (5.02) i landskampen, bägge på nya personbästan. Maria som debuterade på 5000 m blev tyvärr utesluten drygt en km före mål, men hon kommer igen.

Sedan var det dags för H 16-17 som öppnades i ett rasande tempo. Tommi Nurmi vann klart före Danmarks ende deltagare Casper Hansson som satte personbästa med en dryg minut. Daniel Hermansson och Remo Ibanez kom fyra resp femma i landskampen på nya personbästan, i bägge fallen med ett par minuter!

I de två äldsta damklasserna saknade Sverige deltagare och Finland tog hem bägge klasserna.

Tävlingen avslutades sedan med de två äldsta herrklasserna som gick 10 000 m. Sigbjörn Sandberg i äldsta klassen stod i en klass för sig. Ato Ibanez som ifjol vann 16-17-klassen gjorde ett taktiskt lopp och segrade klart i den yngre klassen. Atos tid var personbästa på bana med 20 sekunder, men på väg har han gått en minut fortare.

Finland tog ännu en gång hand om totalsegern. Hade Sverige haft fler deltagare hade vi nog besegrat Norge, men det får vi göra nästa år!

Sammantaget så satte fem av sex svenska deltagare personbästa, bättre utdelning kan man knappastt få. Debutanterna Henrik Kjellgren och Arne Eriksson måste ha skött sitt uppdrag på ett lysande sätt.

Resultat

Skribent: Birger Fält

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png