Hoppa till sidans innehåll

Veteran-EM på landsväg

26 MAJ 2018 00:28
Förra veckoslutet (18-20 maj) avgjordes Veteran-EM på landsväg i spanska Alicante.
  • Skapad: 26 MAJ 2018 00:28

Här kommer Christer Svenssons rapport från tävlingarna:

De sextonde Non – stadia veteran mästerskapen avgjordes i Alicante. Man skiljer på arena tävlingar och tävlingar utanför arenan vilket kallas Non – stadia och betyder landsväg. Löpgrenarna är 10 km, halvmaraton och terrängmästerskap för lag (dock inte individuellt). Gång tävlingarna består av 10 km och 20 km (damer) och 30 km (herrar).

Tävlingarna lockar stora startfält men har tyvärr alltid varit något av det glömda mästerskapet för svenskar och nordbor. För undertecknad har alltid Non Stadia mästerskapet varit det mästerskap jag prioriterat som nummer ett. Mycket beroende på att jag fick en flygande start med guld i mitt första mästerskap 2005 i Monte Gordo Portugal. I tyska Regensburg 2007 fick jag nöja mig med ett brons. Därefter följde tre mästerskap som gav tre silver. Århus i Danmark 2009, Thionville Frankrike 2011 och Upice Tjeckien 2013. Tio år efter mitt första guld lyckades jag vinna mitt andra guld 2015 i Grosetto Italien. Europa mästerskapen på Landsväg ändrade upplägg från ojämna mästerskaps år till jämna årtal. År 2016 höll Monte Gordo för andra gången i arrangörskapet och jag tog brons. Sju mästerskap som givet sju medaljer. Allt på 30 km. På 10 km har jag av olika anledningar bara ställt upp vid tre tillfällen. I Monte Gordo tog jag brons både 2005 och 2016. I Yutz Frankrike 2011 vann jag H 40 klassen på 10 km. Dessutom tog Sverige silver i lagtävlingen. Min bror Fredrik Svensson, undertecknad och Peter Karlsson ingick i laget.

Sverige ställde upp med fyra aktiva vilket låter litet men faktum är att det är en av de större trupperna sedan jag kom med. Från Växjö AIS sänder vi tre aktiva, alla gångare. Ingvar Nilsson fyller 85 år en månad efter mästerskapet och är således äldst i 80 årsklassen. Ingvar som gjorde comeback ifjol på gångbanan efter 60 års frånvaro är först i elden på fredagen med 10 km. Växjö AIS tredje deltagare är Celeste Scheepers som går 10 km utom tävlan då hon representerar Sydafrika.         

Väderprognosen talade om regn men av det blev intet utan det var soligt väder alla dagarna i Spanien. Varmt men inte olidligt varmt. Spanjorerna hade inte gjort någon större reklam inför mästerskapen vad som syntes i Alicante. Inte minsta skylt som talade om vart tävlingscentrum låg. Det gick ändå rätt smärtfritt att hitta till nummerlappsutdelningen, där ingick ett gratis kort fick vi som gällde på stadsbussarna i startpaketet. Privatboende vi hyrt in oss i låg hyfsat centralt till.

Gångbanan låg vackert till vid San Juan strandpromenad med utsikt över alla stora båtar som låg i hamnen. Nackdelen var att vi gick på hårda betongplattor istället för på asfalt. Men 60-85 år var först ut på morgonen. Solen stod högt på himlen och Ingvar Nilsson förbannade att han inte kunde hitta sina solglasögon på rummet sitt. Mästerskapsdebutant Nilsson var näst äldst i startfältet där endast en Ukrainare i 85 klassen var äldre. Själva varvet mätte två km med chipmattor i var ända. Flanörerna visade god hänsyn och lämnade tävlingsbanan så fort starten gick. Vid ett par uteserveringar längs banan kunde du slå dig ner och se de tävlande gå förbi samtidigt som törsten släcktes. Ingvar fick en bra start men tappade tempo på andra halvan. En femteplats i M80 är inte fy skam. 

Mästerskapsdebut, vad jag vet, gjorde även Karima Makrof i kvinnor 40 där hennes 43.44 räckte till en sextonde plats. En rutinerad löperska är Britt Hellmark som tagit ett antal medaljer genom åren. Att ta medalj i Spanien är inte helt lätt. Det fick Britt erfara då hon fick nöja sig med en trettonde plats i kvinnor 65 med 55.09. Sista tävlingsdagen var Britt på nytt i elden på halvmaraton. Här blev det en åttonde plats bland tolv deltagare på 1:56.14. En tid som hon bör vara nöjd med. På gångbanan kan du dricka varje km medan på halvmaran är utplacerade drickastationer vart femte km. Är det varmt, vilket det ofta är på mästerskap, kan det få förödande konsekvenser.

Som enda nordbo startade jag 30 km klockan 17.00. En timma senare skulle damerna starta och sista timman nådde skuggorna över hela tävlingsbanan. Men det fick jag aldrig uppleva. Att bli diskvalificerad hade jag inte räknat med. Även om alla gångare vet om att risken alltid finns så händer det ibland. Tillsägelserna kom tidigt och den tredje varningen fick jag efter 9,5 km. Domarna var hårda då hela tretton gångare blev avplockade från banan. Det är möjligt att då jag har haft ont i baksida lår kan spela in vilket gör det svårt att ta ut hela steget. Sviten av medalj från varje mästerskap är bruten och Ingvar Nilssons femte plats blev bästa placeringen för svenskt vidkommande. Vår Sydafrikanska vän Celeste kom åtta i kvinnor 55 på 10 km.

Istället för prisutdelning fick det bli en tidigare middag och hemfärd till vårt boende. En lång hemresa väntade oss morgonen efter till Sverige. Besvikelsen lade sig rätt snabbt men surt att inte få vara med och kämpa om placeringarna.   

 Christer Svensson Växjö AIS, svensk lagledare i Alicante och redaktör

Skribent: Birger Fält
Epost: This is a mailto link

Förbundsmöte knapp (1).png

 

Postadress:
Svenska Gång & Vandrarförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266113
E-post: This is a mailto link

Se all info

tillsammans för fler i rörelse.png

Gångpolare 600x300 annons.gif

Stada-Sverige-logo.png

Luften_ar_fri-logo-RGB.jpg

vision & motion.jpg

Annonsera Här.png